آیا میتوانیم ارزش ریال را ثابت نگه داریم؟!
از اساس پول های اعتباری قابل مهار کردن هستند یا خیر؟

یکی از انتقاداتی که به نظریه و سیستم پولطلا میشود، این است که انتقال پول رایج مردم از ریال به طلا با دشواریهایی همراه بوده و زمانبر است. به همین خاطر بهتر است بهجای تغییر نظام پولی موجود، به دنبال ثبات ارزش ریال و ممانعت از کاهش ارزش آن باشیم.
اما در این زمینه باید به چند مسئله توجه کرد:
خلق نقدینگی، علت ایجاد پول اعتباری
1- ابتدا باید به این مسئله توجه کنیم که تغییر نظام پولی از بستر پول حقیقی به سمت پول اعتباری به چه دلیلی رخ داده است؟ زمانی که دولتها قصد داشتند بیش از دارایی واقعی خود ارزش خلق کنند، راهی جز تغییر نظام پولی به پول اعتباری نداشتند. به همین دلیل پول اعتباری جایگزین پولی حقیقی شد.
بنابراین پول اعتباری اساسا برای افزایش دارایی دولتها ایجاد شده وگرنه دولتها با حفظ دارایی خود، میتوانستند نیازهای مالی خود را برطرف کنند و نیاز به خلق اعتبار و افزایش حجم نقدینگی نداشتند.
بیشتر بخوانید: دزدی سیستمی در پوشش بانک
پول اعتباری ثبات ندارد
2- تجربه تاریخی نشان داده که هیچ پول اعتباریای در دنیا ثبات ارزش نداشته است. برای مثال دلار آمریکا، پس از پیمان برتون وودز که رابطه خود را با طلا قطع کرد، نوسان ارزش داشته و اکنون بیش از 98% ارزش خود را از دست داده است.
بررسی ثبات ریال نیز در سالیان اخیر نشان میدهد از سال 1308 که رضاخان ریال را جایگزین تومان کرد، نسبت ریال به طلا در این 92 سال، بیش از 4 میلیون برابر شده است! بنابراین ثبات ارزش پول اعتباری در تاریخ جهانی تحقق نیافته است.
بیشتر بخوانید: تاریخچه امپراطوری دلار
بانکها عامل اصلی بیثباتی ریال
3- عامل اصلی نوسان ارزش پول، این است که بانکها برای اعطای سود و بهره به سپردهگذاران، اقدام به خلق پول میکنند. یکی از راههایی که میتوان براساس آن ارزش ریال را ثابت نگهداشت، حذف نرخ بهره و عدم خلق پول است. در این صورت تورم به صفر میل میکند و ارزش پول کاهش پیدا نمیکند.
درحالی که هیچ بانکی حاضر نیست دارایی خود را بدون دریافت سود به مردم واگذار کند و بنابراین بانکها بانکها عامل اصلی خلق نقدینگی و در نهایت کاهش ارزش پول هستند.
عدم امکان اجرای احکام اسلامی
4- مشکل نظام پولی اعتباری صرفا نوسان ارزش نیست، بلکه پول اعتباری بستر خوبی برای اجرای احکام شرعی نیز نمیباشد. به عنوان مثال زکات نقدین (که شامل سکه طلا و نقره رایج در معاملات میشود) دو مورد از مواردی است که تنها در بستر پول حقیقی محقق میشود و با پول اعتباری این مسئله اصلا بوجود نمیآید و موضوع زکات منتفی است.